Balkan News

PREPLAŠIO IH JE, UPALI SU U VODU I UTOPILI SE: Željko Mitrović u centru skandala, VIJEST ODIJEKNULA U REGIONU

By  | 

Blizina staništa bjeloglavih supova u rezervatu prirode Uvac i vrijeme u kojemu je Željko Mitrović letio u svom helikopteru iznad njega podudaraju se s vremenom nesreće mladih koji su u strahu skočili iz gnijezda.

Srpski tajkun i vlasnik Pink TV-a Željko Mitrović našao se usred skandala nakon što je 1. kolovoza objavio video na Twitteru u kojem je letio svojim helikopterom, obilazeći planinske krajeve zapadne Srbije. U tome ne bi bilo ništa neobično, jer Mitrović često objavljuje snimke svojih letova helikopterom, ako se lokalni Fond za zaštitu ptica nije najavio.

Prema Nova.rs, Fond za zaštitu ptica objavio je da je, leteći iznad rezervata prirode Uvac, buka Mitrovićevog helikoptera uplašila mladunče bjeloglavih supova, koji su ispali iz gnijezda i pali u tamošnje jezero i utopili se.

Naime, blizina staništa bjeloglavih supova i vrijeme u kome je Mitrović letio nad njim, podudaraju se s vremenom nesretne smrti mladunaca. Narodna stranka iz Užica prva je reagirala.

 

“U Srbiji nema zaštićenih vrsta, osim grabežljivaca koji su uzurpirali moć i otimali institucije od građana. Jedan od njih, Željko Mitrović, na Twitteru se pohvalio letom iznad rezervata Uvac, staništem bjeloglavog supa, inače zaštićene vrste “, priopćila je iz stranke.

Fond za zaštitu grabljivice ptica Srbije objavio je na Facebooku da je šest grickalica beloglavih supova ispalo iz gnijezda, od kojih su tri spašena zahvaljujući stražarima iz rezervata i mještanima.

Helikopter je letio u kritičnom trenutku za mladunce

„Katastrofa u posebnom rezervatu prirode Uvac. Ovih je dana helikopter letio oko gnijezda u koloni bjeloglavih supova u kritičnom trenutku kada se mladunci spremaju da polete iz gnijezda. Mladunci, prestrašeni helikopterom, prerano su skočili iz gnijezda i pali u jezero. Zabilježeno je šest mladunaca koji su ispali iz gnijezda, od kojih su tri spašena zahvaljujući stražarima i mještanima i prebačena u prihvatni centar rezervata Uvac. Nemamo podataka o tome što se dogodilo s ostala tri mladunca, a vjerojatno je bilo i drugih mladunaca koje nismo pronašli … “, stoji, između ostalog, u najavi Fonda za zaštitu grabljivih ptica.

(Net.hr)