Jaka Žena

Kreirano sa ljubavlju

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti napominju da će i dalje ažurirati popis dok se razvijaju virusi.

– Kruna je pokazala da o tome ništa ne znamo “riječi su epidemiologa dr Predraga Kon. ,

Do sada smo znali da sumnjamo u krunicu ako primjećujemo suhi kašalj, groznicu, kratkoću daha i nelagodu, ali novi slučajevi također prijavljuju gubitak osjeta i mirisa, proljev i mučninu.

– Popis simptoma je proširen. Dodani su proljev i mučnina. To može značiti, ne tvrdim sto posto, neke nove vrste virusa – rekao je jučer direktor DZ „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli Aleksandar Stojanović kao gost na RTS-u.

Što je primijetio kod pacijenta u kovidskoj klinici u Domu zdravlja na Paliluli, potvrđeno je i na web stranici gradskog Zavoda za javno zdravstvo.

Na web stranici piše da su osnovni simptomi ove bolesti slični gripi i da su u osnovi groznica, suhi kašalj, kratkoća daha, bolovi u mišićima i umor. Kasnije su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti dodali simptome poput glavobolje, gubitka ukusa i mirisa i grlobolje.

Također napominju da su to simptomi koji se javljaju najčešće, ali ponekad ne moraju biti.

Stoga simptomi mogu biti drhtavi sa suhim kašljem ili otežanim disanjem.

GZJZ kao i dr. Stojanović napominju da proljev može biti i simptom.

Također, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da su takozvani simptomi alergije – začepljen nos ili stalan curenje iz nosa, mučnina i proljev tri nova simptoma koronavirusa.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti napominju da će i dalje ažurirati popis dok se razvijaju virusi.

Razvoj simptoma i klinička slika bolesnika ovisi o prethodnom zdravstvenom stanju pacijenta. Kronični bolesnici, osobito oni koji imaju problema sa srcem, dijabetesom ili plućima, više su izloženi riziku od ostalih.

Ozbiljnost simptoma ovisi o pacijentovoj dobi i imunitetu. Prvi znakovi infekcije pojavljuju se u razdoblju od dva do 14 dana nakon zaraze virusom.

Novi.ba/Srbijadanas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *